Floating Extension

Additional space sensitively added to a Grade II listed Georgian cottage together with its newer 1960’s timber clad rear extension.

The design of the new extension leaves the Georgian façade untouched and gives the impression that the sedum roof is floating above the sliding glass panels, allowing long views through the property into the rear garden.

IMG_20221019_151812898_HDR.jpg
IMG_20200317_121309262_HDR1.jpg

The spaces have been designed to each have their own character and are linked together with a respect for the original house, with careful choice of materials and detailing and provide long interconnecting views throughout the house.


In order for the new extension to be located between the kitchen and living space, the existing WC had to be relocated next to the entrance hallway. This provided an opportunity to expose the original character of the house, previously hidden behind storage cupboards. An additional rooflight was added into the kitchen, which adds daylight into the central part of  the home.


The extension gives the impression of a floating element, as no structure is visible. The sedum roof floats above large sliding glass panels, which can be opened in a variety of ways depending on the need. Opening up the outside corners really emphasises the magic of the new space. The garden is now totally visible from the dining space and can be enjoyed throughout the year. Electric blinds are hidden away in the ceiling recess, allowing privacy and control of sunlight.


The sedum roof has a pre-patented copper perimeter edging, which can be seen from ground level and above. The copper and the sedum will change over time and mature with the garden around it.

IMG_20221019_141303516_HDR.jpg